torstai 3. tammikuuta 2013

yllätys pyllätys neuvolassa! +synnytystapa arvio

Keskiviikkona pääsin synnytysarvioon jota tietenkin odottaa aina kauhulla ja samalla iloisella jännityksellä. Onko mitään muutoksia tapahtunut? No olihan niitä! kohtu oli yhdelle sormelle auki, kanava hieman pehmennyt. Vauvan liikkeet hyvät, pissapuhdas yms. kaikki hyvin. Lääkäri tunnustellessa vaan alkoi epäilemään oliko vauva sittenkään raivotarjonnassa niinkun monta viikkoa luultu. Päästiin sitten ultraan kurkistelemaan tilannetta ja siellähän se poika istui väärinpäin. Neuvolasta laitettiin samantien lähete LKS keskussairaalaan tarkempiin tutkimuksiin asian tiimoilta. Meille luvattiin että aika tulisi mahdollisimman pian ja lks soitettaisiin. Me lähdettiin sitten jatkamaan matkaa keskustaan hoitamaan asioita ja käytiin kirpparit kiertelemässä murun kans. Löydettiin saunapesuvehkeet :-D Kotona huomasin että olin alkanut vuotamaan hieman verta ja alaselkä kipuili. Soitin neuvolaan ja äitipuolelle (joka töissä neuvolassa) että onkos huolestuttavaa. Sain samat neuvot molemmilta suunnitelta: tarkkailla tilannetta, lähtö sairaalaan jos vuoto runsastuu tai supistukset alkavat.

Lks kans otti yhteyttä ja saatiin 10.30 seuraavalle päivälle aika tutkimuksiin vauvan perätilan tiimoilta. Otin päiväunet ja iltaan mennessä vuoto oli rauhottunu samoin selkäkipu. Ei synnytetty sitten vielä sinä yönä. :-D

Yön nukuin huonosti ja näin koko ajan painajaisia tulevasta vauvan käännöstä. Olin varma että kaikki menee huonosti ja se käy niin kipeää että itku tulee, kun väkisin vauvaa väännetään. Aamulla sitten herättiin ja lähdettiin kohti LKS.

Ilmottautumisen jälkeen aika nopeasti meidät laitettiin sydänkäyrään jossa näkyi vauvan syke, minun syke ja mahdolliset supistelut. Olin kuvitellut ettei mulla ole ollut harjotussupistuksia ollenkaan. Kappas vain selvisi että vauvan isommat "mylvivät liikkeet" ovatki olleet supistuksia. hehe. kunnon palikka sitä vissiin on :-D mutta ei ne ole mitenkään kivuliaita niin mistä sitä tietää! Sydänkäyrät oli hyvät ja vauva vastaa supistuksiinki hyvin :) 20min seurailun jälkeen meidät laitettiin taas odottelemaan. Sitten vuorossa oli vauvan mittailua ultralla ja tarkistettiin vielä mitenpäin se siellä on. Ulkoapäin kokeilemalla sitä ei erottanut edes lääkäri. Vauva oli normikoinen ja paino arvio nyt oli 2,9kg, synnytyskoko arvio 3,5kg eli normaalikokoinen pojuli pitäs olla tulossa. Väärinpäin se siellä istuskeli edelleen. Lääkäri sitten kertoi perätilasynnytyksetä, sektiosta ja kääntämisen yrityksestä. Käänteminen alotettiin ja toinen lääkäri/hoitaja ultrasi vauvan sydäntä kokoajan samalla kun lääkäri yritti vauvaa pyllystä "nostaa" ja saada kääntymään. Vauvaa ei väkisin väännetty vaan yritettiin hieman suuntaa antaa. Itselle tämä ei käyny varsinaisesti kipeää mutta pirun epämukavalta se tuntui. Vaikea kuvailla sitä tunnetta vatsan pohjassa iljettävä, kouristava, puristava mhm. No vauva ei kuitenkaan suostunut kääntymään ja lääkärikin veikkasi että siellä oltiin istuttu pylly kiinni lantiossa jo vähän pitempään. Hirveästi toivoa ei annettu, että vauva käännähtäisi itsestään enää näillä viikoilla. Meille annettiin harkinta aikaa maanantaihin asti halutaanko kokeilla perätilasynnytystä alateitse vai valitaanko sektio.

Lääkäri puhui perätilasynnytyksestä positiivisesti ja kertoi, että meidän vauva on hyvässä asennossa siihenkin synnytykseen. Pyllyn tuleminen ei ole naiselle välttämättä edes yhtä kivuliasta kun kovan päälaen. Kuitenkin perätilasynnytyksessä riskit vauvalle on suuremmat kun taas sektiossa äidille. Kuitenkin molemmissa on ammattilaiset mukana ja tilannetta seurataan tarkasti. Nyt pitäisi sitten tehdä päätös kumpi synnytystapa me valitaan.

Itsellä oli aiemmin ehdoton 1. vaihtoehto alatiesynnytys. Sektio ei houkuttanut. En osannut kuitenkaan edes odottaa perätilasynnytys mahdollisuutta. Rehellisesti sanottuna sekään ei oikein ensisynnyttäjänä minua houkuta. Luultavasti jopa vähemmän kun sektio. Poikaystävä on sektion kannalla vaikka tietää, että siitä tulee pitempi toipumisaika. Perätilasynnytyksessä epäilyttää myös jos vauvalle sattuu jotain tai se suuri mahdollisuus ettei synnytys etene joustavasti ja joudumme kaikesta huolimatta sektioon. Joten etsimme vielä lisää tietoa&kokemuksia netistä ja kyselemme tutuilta molemmista ja teemme päätöksen sitten vaikka tällä hetkellä sektioon luultavasti päädytään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti